Compassion repetition
När man hör ordet compassion så låter det lite klyschigt eller man förstår inte riktigt vad det innebär för att det är på engelska men efter ett KBT-samtal förra veckan fick jag en viktig påminnelse om vad det är och varför man ska träna på det. Som jag har skrivit om tidigare så finns de här tre cirklarna som vi människor pendlar mellan: Trygghetssystemet, hot & stress och prestation. Vi mår bra när cirklarna är i balans och det pendlar mellan dem. Problemet för mig och säkert många andra är att hot & stress aktiveras väldigt ofta och mycket mer än de andra cirklarna vilket gör en rastlös, orolig och ångestfylld. Problemet är att hot och stress dras inte bara igång av yttre omständigheter utan även inre. Tänker du en hotfull tanke eller en katastroftanke så drar hot & stress lätt igång och du får ångest och mår dåligt. Så har man mycket katastroftankar och orostankar så blir den cirkeln stor och trycker undan de andra två.
 
Att hot &stress dras igång automatiskt av våra tankar blir minst sagt problematiskt när det kan hända flera gånger per dag, stackars kropp som då ställer sig i beredskap för ett hot med högre puls och spända muskler. Hot & stress har dessutom bara till syfte att se till att du överlever och bryr sig därför ingenting om dina andra önskningar i livet, det enda som är aktuellt är att fly, fäktas eller spela död. Det som dock är positivt är att vi på samma sätt som vi hamnar i hot & stress också kan hamna i trygghetssystemet om vi tränar oss i det. I trygghetssystemet är vi lugna och trygga och mår bra. När vi befinner oss i trygghetssystemet kan vi uppfylla våra mål och våra önskningar här i livet och inte bara styras av överlevnadsimpuls. Trygghetssystemet kan sättas igång av yttre saker som till exempel att vara med nära och kära, göra sådana saker du mår bra av, yoga och träning men du kan också nå trygghetssystemet genom att visualisera. Kom ihåg att yttre och inre saker kan påverka dig på samma sätt, du kan till exempel bli upphetsad av något du ser i den yttre världen men du kan på samma sätt bli upphetsad genom att du visualiserar något i ditt inre. Du kan må dåligt av någon som mobbar dig i den yttre världen men du kan må lika dåligt om du mobbar dig själv via dina tankar och säger hur dålig du är.
 
Compassion är att bemöta sig själv med värme och omsorg. Att tänka stöttande tankar. Att skapa denna omsorgskänsla i sitt sinne kan föra oss bort från hot & stress och in i trygghetssystemet där vi vill vara. Compassion är sjukt svårt men det finns olika sätt att jobba med det. Bland annat kan man skapa en trygg plats i sitt sinne som man målar upp helt själv, eller att visualisera en person som man känner sig trygg med eller att skapa ett compassionideal. Genom att visualisera din trygga plats eller din trygga person kan du med träning känna värme och tröst vilket får dig att må bättre. För att bygga upp det här och träna sig i compassion finns den här appen till hjälp: Compassion Lifestyle. Där finns ljudfiler där du kan träna dig i compassion.
Bengt

Ester, lilla plutthunden.....

Tänkvärda ord Katta.

Svar: Ja visst är hon söt! :)
yogapassion.blogg.se

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress