Se dina närstående som dina lärare
Man kan lära sig mycket av de människor som man har i sin närhet, främst om sig själv. Man märker att vi är olika och hanterar saker på helt olika sätt. Men istället för att bli frustrerad, stressad eller upprörd över personer i din närhet kan du försöka se de personerna som dina lärare i personlig utveckling. Här följer några exempel:

- Har du någon i din närhet som är perfektionistisk och långsam -> ta några djupa andetag och träna på tålamod och lugn
- Har du någon i din närhet som är negativ -> träna på att inte påverkas, utan håll fast vid det positiva
- Har du någon i din närhet som är bossig -> se det som en träning i att stå på dig och säga nej
- Har du någon i din närhet som har hett temperament -> träna på att inte dras med, att vara lugn och ha tålamod

På detta sätt kan du försöka att se det jobbiga hos andra personer som något utvecklande för din egen del. Att stärka vissa egenskaper som är bra att ha genom livet. Du kan tillämpa det här på situationer också. En stressig situation som uppstår kan även fungera som din lärare. Hur ska du nu agera i situationen på bästa sätt? Kan du träna dig i att ta en sak i taget, att inte stressa upp dig i onödan?
Underbara Salzburg där jag var på utbytestermin våren 2014. :)
Gräset är alltid grönare på andra sidan

Det är nog ganska vanligt att man beskyller yttre saker eller omständigheter för sina problem. Att man t.ex. skyller på sitt jobb, sina arbetskollegor, staden man bor i, sitt hemland, sin partner eller sina barn. Det är lättare att lägga skulden utåt, på i princip vad som helst, än inåt. Men vart du än flyttar, hur många gånger du än byter partner eller byter jobb, så har du fortfarande samma hjärna och kropp med dess tankar, beteenden och vanor som du bär med dig. Istället för att fly från problem och svårigheter, försök att se inåt och lista ut var skon egentligen klämmer. Är du kanske rädd för att bli lämnad, rädd för att inte räcka till eller rädd för vad andra ska tycka. Eller strävar du ständigt efter det perfekta livet, som kanske finns runt hörnet? Våga se inåt istället för att beskylla utåt, jobba med dig själv i första hand. Att starta om på nytt kan säkert ha en positiv effekt i många situationer. Men att starta om på nytt kan sällan lösa alla problem, de ligger ofta djupare än så.

Mitt tips för att se inåt och gå till botten med problem - meditera

Bild från staden Dali i sydvästra Kina.
Jag förstår...
Här är tre bra meningar som du kan fylla i själv. De hjälper dig att utveckla compassion och att se mer realistiskt på saker och ting.
 
Jag förstår…
Exempel: Jag förstår att jag är stressad i den här situationen med tanke på min bakgrund. Dessutom hade nog de flesta människor varit stressade i en sådan här situation. Jag förstår att jag är trött och utmattad med tanke på hur mycket det har varit den senaste tiden, det är inte konstigt!
 
Det är okej…
Exempel: Det är okej om det inte går så bra på tentan eller utvecklingssamtalet på jobbet. Det är okej om jag inte är en fulländad mamma eller partner. Så länge jag gör mitt bästa så är det tillräckligt. Jag är mänsklig och har mina brister precis som alla andra.
 
Jag förlåter…
Exempel: Jag förlåter mig själv för de snedsteg jag gjort i livet. Jag förlåter mig själv för saker jag gjort eller sagt som jag ångrar. Jag förlåter och försöker gå vidare. Jag lär av mina misstag. Jag förlåter person x som sårade mig, han/hon visste inte bättre. Jag förlåter för min egen skull.
I alla sjöar här omkring finns det en massa sköldpaddor. De står alltid och solar med utsträckta halsar :)