Att se sociala sammanhang som en prestation
När jag lärde mig lite om KBT så pratades det om tre cirklar som vi människor ständigt pendlade mellan: Trygghetssystemet, prestationssystemet och hot/stressystemet. Tanken är väl att när man umgås med vänner och människor så ska man finna sig i trygghetssystemet, man ska vara lugn och glad och njuta. Men för mig är det lite som att jag automatiskt hamnar i prestationssystemet så fort det gäller att träffa vänner eller vid sociala tillställningar. Det handlar mer om att jag ska prestera på något sätt, vara trevlig, ha roliga saker att komma med, hitta på eller föreslå roliga aktiviteter. Det är svårt att bara vara och vara i trygghetssystemet. Tanken inför något socialt blir hur ska det här bli en bra träff snarare än vad trevligt det ska bli att ses och umgås. Jag har en känsla av att jag måste prestera på något sätt för att det ska bli lyckat. Är det någon annan som kan känna igen sig i detta? Är det därför man bjuder på alkohol på middagar och tillställningar för att människor ska bli mer avspända?
matildabergstedt.blogg.se

Exakt så! Just det här har jag funderat så mycket på då jag känner precis likadant. Det känns som att det krävs rätt mycket innan jag tar mig till "trygghetssystemet" och innan dess är det väldigt mycket prestation från min sida i de olika sociala sammanhang jag är i.

Svar: Skönt att höra att du också kan känna igen dig i detta även om det såklart hade varit skönast om vi slapp det prestationskravet i sociala sammanhang :)
yogapassion.blogg.se

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress