Tio tips för bättre sömn
Det är när vi sover som kroppen har tid att återhämta sig och repareras. Det är därför jätteviktig att vi sover ordentligt och försöker att få en bra sömnkvalitet. Här följer några tips på hur man kan förbättra sömnen:
 
1. Träning förbättrar sömnen.
 
2. Ät inte 2-3 h innan du går och lägger dig.
 
3. Varva ner någon eller några timmar innan du går och lägger dig. Undvik tv, dator och mobil.
 
4. Yoga gärna på kvällen innan du ska sova. Det hjälper hjärnan och kroppen att sakta ner och förbereda sig för sömn. Här är två yogapass med Adriene som är perfekta på kvällen:
Intro to Yin - Yin Yoga (26 min) - Yoga with Adriene
 
5. Det spelar roll vilka timmar du sover. De viktigaste reparationerna sker mellan 22 och 02. Så försök hellre att komma i säng tidigt och gå upp tidigt. Det här blev jag upplyst om på en ayurvedisk konsultation och du kan även hitta information om det här.
 
6. Stäng av mobilen och datorn under natten och ha de inte i sovrummet. Microvågsstrålning från trådlös teknik kan bl.a. leda till sömnsvårigheter, onormal trötthet, huvudvärk, stresskänsla, ångest  och mycket mer. Hjärnan stressas av strålning och strålningen kan påverka det viktiga sömnhornomet melatonin. Läs mer om detta och hitta forskning om sambandet mellan dålig sömn och strålning på Strålskyddsstiftelsens hemsida.
 
7. Ha det mörkt och svalt i sovrummet. Ljus ökar mängden kortisol som gör oss pigga och minskar melatonin som hjälper oss att somna.
 
8. Lavendel lugnar och kan hjälpa mot sömnsvårigheter. Man kan antingen köpa lavendel som eterisk olja, doftljus eller lägga en liten påse med lavendel under kudden. Det finns även andra lugnande dofter.
 
9. Om du har mycket sömnproblem och vill ha tips på hälsokost så kan jag rekommendera:
- Magnesium innan du ska sova. Det har en avslappnande effekt på både muskler och sinne.
- Valeriana (finns att köpa på apoteket & de flesta hälsokostbutiker) eller kamomillte.
 
10. Försök att gå upp samma tid varje morgon, kroppen mår bra av rutiner.
Lavendelfält på Hvar i Kroatien.
Hanna Karlsson

Mycket bra tips!

Svar: Tack :)
yogapassion.blogg.se

Hanna

Åh jag önskar så att något av detta fungerade för det är bra tips. Men jag gör allt detta och lits till och sover ändå katastrofalt. Men det beror på sjukdomar, så det är inte vanliga sömnproblem. Men som sagt, bra tips!

Svar: Tack :) Vad synd att du sover så dåligt, det är verkligen jobbigt eftersom det påverkar humöret och livet i allmänhet så mycket! Jag hoppas att du kan hitta något som kan få dig att sova bättre!
yogapassion.blogg.se

Jennifer

Bra tips! Sömn är så oerhört viktigt! :)

Svar: Tack, jag håller verkligen med dig! :)
yogapassion.blogg.se

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress