Love your body and soul
Idag tänkte jag beröra ämnet självkänsla och mina tankar kring hur man kan stärka självkänslan. Först tänkte jag bara sammanfatta kort vad självkänsla är. Självkänsla är den grundkänslan man har inför sin egen person. Det vill säga hur man värderar sig själv. Har man en god självkänsla känner man att man duger som man är. Det har alltså inte så mycket att göra med vad man gör, presterar eller uträttar.
 
Jag tycker först och främst att yoga är ett jättebra sätt att börja acceptera sin kropp, sitt sinne och att lära känna sig själv. Såhär skriver Rachel Bratchen (Yogagirl) om målet med yoga:
 
The goal is to create space where you were once stuck.
To unveil the layers of protection you´ve built around your heart.
To appreciate your body and become aware of the mind and the noise it creates.
To make peace with who you are.
The goal is to love, well… You.
 
Det går inte riktigt att sätta fingret på vad det är med yogan som får en att bli mer tillfreds med sig själv. Men som väldigt många vittnar om så ler man oftast när man lämnar yogamattan. Har man låg självkänsla, är yoga verkligen en bra start mot att få en mer realistisk, accepterande och kärleksfull syn på sig själv.
 
Jag tycker också att man skapar en bättre självkänsla när man tar hand om sig själv på olika sätt. Det kan t.ex. vara genom att äta bra mat, träna och göra saker du blir glad av. Att göra saker för sitt eget välmående är att visa att man bryr sig om sig själv och det skapar en känsla av värme och glädje.  
 
Ett annat sätt att stärka självkänslan är att fokusera på allt som fungerar i din kropp och ditt sinne och vara tacksam för det, snarare än att fokusera på det som fungerar mindre bra. Tänk t.ex. på att du kan se vårblommorna med dina ögon och höra vinden susa genom träden. Se din kropp som ett samarbetande team. Alla organ och funktioner gör sitt bästa efter de förutsättningar de har (dina gener, din livsstil och saker som du varit med om). Försök att ge din kropp de bästa förutsättningarna genom att leva en hälsosam livsstil!
// Katta :)
Viktoria

Självkänslan är en tuff sak att hantera ibland. Har man då hittat verktygen för att kunna stärka den är det fantastiskt om det så är genom yoga eller något annat.

Svar: Jag håller med dig! :)
yogapassion.blogg.se

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress